Πλαστική χειρουργική Π. Κοντοές, Πλαστικός χειρουργός
EN

Πλαστική Χειρουργική: Μύθος ή Πραγματικότητα

10/23/2014

Η Πλαστική και Αισθητική Χειρουργική είναι μια ιατρική ειδικότητα που πραγματεύεται την ανακατασκευή, διόρθωση ή αποκατάσταση των ανθρωπίνων ιστών, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί είτε από τραύματα ή ασθένειες είτε από τη διαδικασία γήρανσης που οφείλεται σε εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής και περισσότερες θα γραφτούν στο μέλλον. Ωστόσο, οι διάφορες βασικές διαδικαστικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι πολύ δύσκολο για κάποια νέα τεχνική να κάνει την εμφάνισή της. Οι ήδη υπάρχουσες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, βελτίωσης και της αναβάθμισης. Αλλά υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία. Και αυτό είναι η δυναμική είσοδος της τεχνολογίας στην πλαστική χειρουργική, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς της ιατρικής, που έχει κάνει όλες τις τεχνικές που ανακαλύφθηκαν από τους μεγάλους δασκάλους του προηγούμενου αιώνα, να προσφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ήμουν αρκετά τυχερός, κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων της καριέρας μου, επικουρούμενος από τη γνώση που μου μετέδωσαν όλοι οι δάσκαλοί μου, τους οποίους ολόψυχα ευγνωμονώ, και μέσω μιας διαρκούς επαφής με τους συναδέλφους μου στο εξωτερικό και τους εκάστοτε συνεργάτες της κλινικής μου, να συμπληρώσω και να εφαρμόσω τροποποιήσεις στις ήδη υφιστάμενες τεχνικές με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στο ευρύ φάσμα της πλαστικής χειρουργικής. Επιπρόσθετα, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω και να εφαρμόσω πρωτοποριακές και καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές που προσήλκυσαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας της πλαστικής χειρουργικής, τεχνικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα με υψηλή αποτελεσματικότητα.

Η εμπειρία, η οποία αναπτύχθηκε κατά τα τελευταία 18 χρόνια, της ενασχόλησης με ασθενείς με διαφορετικές ανησυχίες και αιτήματα, μας οδήγησε στο να αποδείξουμε μέσα από τη διεξαγωγή μια ειδικής μελέτης - η οποία συνίστατο στην εφαρμογή ερωτηματολογίων σ' ένα ευρύ φάσμα ασθενών - ότι πάνω από το 78% από αυτούς τους ασθενείς επιζητούσαν λύσεις σχετικές με την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, τα οποία δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τις συμβατικές μόνο τεχνικές πλαστικής χειρουργικής.
 
Η κατηγορία εκείνη των ασθενών που είχαν επιβληθεί σε πλαστική χειρουργική στο πρόσωπο, για τη χαλάρωση των βλεφάρων και για τα σημάδια της γήρανσης, δηλαδή είχαν προχωρήσει σε λίφτινγκ ή βλεφαροπλαστική, ήταν ικανοποιημένοι με τα  αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης, αλλά αποζητούσαν περισσότερα σχετικά με την υφή και την ποιότητα της ηλικιακής όψης του δέρματος, αίτημα που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις προαναφερθείσες συμβατικές τεχνικές.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί αποκλειστικά σε μη χειρουργικές - επεμβατικές θεραπείες στην κατηγορία της γήρανσης του δέρματος, όπως αναζωογόνηση με laser, θεραπείες πήλινγκ, ραδιοσυχνότητες κ.λπ. ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα από τις παραπάνω θεραπείες αλλά εξακολουθούσαν να αποζητούν περισσότερα για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και τις επιπτώσεις της βαρύτητας στο προσώπο και το σώμα τους.

Συνεπακόλουθα, η μελέτη μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η νέα τάση, για καλύτερα και πιο ολιστικά αποτελέσματα, ήταν ένας συνδυασμός χειρουργικών και μη χειρουργικών, μη επεμβατικών, τεχνικών. Μια νέα εποχή στην πλαστική χειρουργική, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και είναι πλέον πολύ δημοφιλής στην κοινότητα της πλαστικής χειρουργικής, οδηγεί στη μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών και σε καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αναφορικά με κάποια από τα συμπτώματα που προκαλεί η γήρανση στο πρόσωπο και το σώμα.

Οι συνδυασμοί που πραγματικά μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα είναι οι εξής:
Ρυτιδοπλαστική (Face Lift) και μη επεμβατικά fractional laser αναδόμησης με ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης.
Laser βλεφαροπλαστική χωρίς τομές στα κάτω βλέφαρα, με φυσικό αποτέλεσμα και αποκλεισμό των ανεπιθύμητων επιπλοκών.
Εφαρμογή συσκευών εκπομπής ενισχυμένου φωτός, σε συνδυασμό με λίφτινγκ και βλεφαροπλαστική για τη θεραπεία αγγειακών βλαβών ή μελαχρωματικών αλλοιώσεων όπως καφέ κηλίδων, πανάδων, κόκκινων στιγμάτων, ευρυαγγειών κ.λπ.
Διόρθωση χαλαρότητας κοιλιακής χώρας, μπράτσων ή μηρών με χειρουργική επέμβαση και laser λιπόλυση.
Διόρθωση των μαύρων κύκλων των κάτω βλεφάρων, με laser βλεφαροπλαστική και θεραπεία της χρωματικής βλάβης με ενισχυμένο φως ή λέιζερ.
Συνδυασμός επεμβατικής χειρουργικής προσώπου και βλεφαροπλαστικής με ενέσιμη θεραπεία υαλουρονικού οξέος ή βοτουλινικής τοξίνης.
Χειρουργική προσώπου σε συνδυασμό με την τεχνική μεταφοράς λίπους,
και φυσικά η πλέον πρόσφατη καινοτομία της χρήσης βλαστικών κυττάρων για βέλτιστη αναζωογόνηση προσώπου.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική τεχνική είναι ο συνδυασμός της μεταφοράς λίπους, για τη διόρθωση της χαλάρωσης λόγω απώλειας βάρους και της χαλαρότητας του προσώπου, και της μεσοθεραπείας PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) χρησιμοποιώντας το υγρό που απομένει μετά την λήψη λίπους και το οποίο είναι γεμάτο από βλαστικά κύτταρα, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία, ή με κατάλληλη επεξεργασία του αίματος του ασθενούς. Ένας εξαιρετικός μη χειρουργικός συνδυασμός με ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου αποτελέσματα για την ανανέωση του προσώπου. Αυτή είναι μια θεραπεία που πραγματοποιείται στο ιατρείο και με μηδενικό χρόνο ανάρρωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες περιγράφονται στη συνέχεια.

Θα χρειαζόμασταν αρκετές γραμμές για να αναλύσουμε επακριβώς τις λεπτομέρειες αυτών των  συνδυαστικών τεχνικών. Ωστόσο, η ικανοποίηση των ασθενών μας μετά από αυτές τις θεραπείες είναι η «χρυσή τομή και απόδειξη» που μας κάνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για βελτίωση αυτών των θεραπειών σε ένα διαρκή αγώνα για την προσέγγιση της τελειότητας και της ικανοποίησης των ασθενών.

Είναι πραγματικά μια μεγάλη εξέλιξη στην πλαστική χειρουργική η επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων στα συμπτώματα χαλάρωσης και βαρύτητας, μόνο με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ σε επιλεγμένες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τις τομές και τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης εντυπωσιακό να βλέπει κανείς αυτού του είδους προβλήματα να διορθώνονται με έναν ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης, μετά από μια σειρά θεραπειών, σε ασθενείς οι οποίοι δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και διαθέτουν τα κατάλληλα εχέγγυα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα μόνο με τη νέα τεχνολογία, μη επεμβατικά.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης, τις πρόσφατες τεχνικές που εφαρμόζονται εύκολα, με τοπική αναισθησία, και ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης, για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου με μη χειρουργικές τεχνικές. Η νέα τεχνική Shilhouette Soft Lift χρησιμοποιεί ειδικά χειρουργικά νήματα, με απορροφήσιμους κώνους πολυγαλακτικού οξέως, προσφέρει ένα αποτέλεσμα lifting και ανόρθωσης μαζί και δίνει τη δυνατότητα σχεδόν αντικατάστασης του συμβατικού λίφτινγκ, με μεσοπρόθεσμα μάλιστα αποτελέσματα. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εύκολα με ελάχιστη τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς ανάγκη νοσηλείας, και δίνει στον ασθενή τη δυνατότητα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες το πολύ σε 24 ώρες.

Η πρόσφατη τάση στην πλαστική χειρουργική, την οποία ωστόσο εφαρμόζουμε για περισσότερο από 10 χρόνια, αλλά πρόσφατα απέκτησε έντονη δημοσιότητα και επανήλθε δραστικά στο προσκήνιο, είναι η μεταφορά λίπους. Το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει προβλήματα χαλάρωσης στο πρόσωπο, συμπτώματα που σχετίζονται με την ατροφία του λίπους του προσώπου λόγω γήρανσης, όπως οι αυλακώσεις των κάτω βλεφάρων, οι "σακούλες" των βλεφάρων, η βλεφαρόπτωση, οι εμβυθίσεις στα μάγουλα, οι ρυτίδες, οι πτυχώσεις κ.λπ. Λειτουργεί σαν ένας μάρσιπος κάτω από το δέρμα και αντικαθιστά το προϋπάρχον λίπος, το οποίο έχει χάσει τον όγκο του, λόγω της διαδικασίας της γήρανσης. Το μεταφερόμενο λίπος συλλέγεται κατά κύριο λόγο από την κοιλιακή περιοχή ή άλλες περιοχές του σώματος και μετά από μια ειδική διαδικασία διαχωρίζεται από τα υγρά του συστατικά και ενίεται στις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση.
Η καινοτομία μας σε αυτή την τεχνική, είναι η χρήση των υγρών, των ρευστών συστατικών, τα οποία διαχωρίζονται από το λιπώδη ιστό κατά τη διαδικασία, ως ένα υλικό βασικό για μεσοθεραπεία. Το διαχωρισμένο υγρό είναι γεμάτο από κύτταρα του αίματος, πρωτεΐνες, υαλουρονικό οξύ και φυσικά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα συστατικά δρουν στοχευμένα και αποτελεσματικά προς όφελος της ενυδάτωσης, της διέγερσης, της σταθερότητας και της βελτίωσης της υφής του δέρματος του προσώπου. Επιπλέον, ολόκληρη η συνδυασμένη διαδικασία (μεταφορά λίπους - Μεσοθεραπεία) εφαρμόζεται με τη χρήση εγγενών υλικών που παρέχονται από τους ιστούς των ασθενών, κάτι που εγγυάται την ασφάλεια της διαδικασίας και του ασθενούς.
Εκτός από αυτό, τα αποτελέσματα μπορούν να δώσουν μόνο ικανοποίηση στον ασθενή, ελαχιστοποιώντας το χρόνο ανάρρωσης στις 48 ώρες.

Όλο και περισσότερα μπορούν να γραφτούν για τις συνδυαστικές τεχνικές, καθώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδεχτούμε ότι ήμασταν από τους πρώτους στον τομέα μας που τις εφαρμόσαμε, αλλά η ουσία και το βασικό συμπέρασμα μέσα από αυτή τη σύντομη παρουσίαση των καινοτομιών της πλαστικής χειρουργικής είναι ένα:

Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ένας μύθος. Είναι μια πραγματικότητα.
Και στα έμπειρα και άρτια εκπαιδευμένα χέρια η Πλαστική Χειρουργική μπορεί να προσφέρει χαμόγελα και αυτοεκτίμηση στη ζωή μας.

Διότι η πλαστική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία. Είναι ποιότητα ζωής!!!

Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης του τοπικού λίπους (μη χειρουργική λιποαναρρόφηση, λιπογλυπτική σώματος) σε άνδρες και γυναίκες.

διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία