Έγκαυμα

Το έγκαυμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος από την επίδραση εξωτερικών αιτίων που χαρακτηρίζονται από υψηλή θερμοκρασία (φωτιά, καυτό νερό, καυτός αέρας, πηγές εκπομπής θερμοτητας) ή καυστική δράση (χημικά προιόντα κ.λ.π)

Αποτελεί ,στην οξεία του φάση, μία πολυσυστηματική νόσο που επηρεάζει συνολικά τον οργανισμό (νεφρική, ηπατική, αναπνευστική λειτουργία) και ανάλογα με την βαρύτητα του, μπορει να προκαλέσει και τον θάνατο του εγκαυματία ασθενους.

Η πλαστική χειρουργική ασχολείται τόσο με την αντιμετώπιση της οξείας φάσης του εγκαύματος όσο και με την αποκατάσταση της όψιμης φάσης με όλα τα συνοδά προβλήματα που αυτή δημιουργεί.

Τα συχνότερα προβλήματα στην όψιμη φάση ειναι η χειρουργική αντιμετώπιση των δύσμορφων ουλών που προκαλούνται λόγω των μεγάλων ρικνώσεων στα σημεία του εγκαύματος. Οι ουλές αυτές μπορούν να προκαλέσουν δυσκινησία των άκρων, δυσκινησία της κεφαλής, αδυναμία μάσησης, βάδισης, λειτουργίας της άκρας χείρας κ.λ.π.

Οι επεμβάσεις μπορεί να είναι πολύπλοκες και να απαιτηθούν πολλές γιά την τελική λειτουργική έκβαση των σημείων που χειρουργούνται. Εκτός από την κλασική πλαστική χειρουργική συχνά απαιτείται η χρήση διατατήρων ιστών (μπαλονάκια) γιά την ευκολότερη δημιουργία περίσσειας δέρματος.

Τόσο ο ασθενής οσο και ο γιατρος πρέπει να είναι υπομονετικοί γιατί πιθανόν να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργασίας για την λύση των προβλημάτων επανόρθωσης του δέρματος.

ΑΝΔΡΑΣ

Θεραπειες - Επεμβάσεις

ΓΥΝΑΙΚΑ

Θεραπειες - Επεμβάσεις