1. Προσφορά αγάπης και επίσκεψη στην Κινσάσα

Μετά από την αφιλοκερδή παροχή υπηρεσιών στον ομογενή απο την Ρωσία Γιώργο Ασκάλωφ, τον Δεκέμβριο του 2002, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κονγκό της Κεντρικής Αφρικής, ευαισθητοποιημένος τόσο από την παραπάνω ιστορία όσο και από τα τεράστια προβλήματα υγείας των παιδιών της χώρας αυτής, προσκάλεσε την υπό την διεύθυνσή μου Κλινική Πλαστικής Αισθητικής χειρουργικής, και το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στη Κινσάσα, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2003, όπου συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων του Νοσοκομείου, κ. Αργύρη Κούκα, επισκεφθήκαμε την Κινσάσα, φιλοξενούμενοι της Ελληνικής Πρεσβείας και της τοπικής Ελληνικής κοινότητας.

Προσφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες υγειονομικού και ιατρικού υλικού, φάρμακα, εμβόλια, επιδεσμικό υλικό κλπ.

Παράλληλα, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Υγείας του Κονγκό και την Πρέσβειρα της χώρας για τα παιδιά, επισκεφθήκαμε Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιδρύματα Παιδιών , ορφανοτροφεία κλπ και εξετάσαμε παιδιά με προβλήματα συγγενούς η επίκτητης φύσης, όπως λαγώχειλα, λυκοστόματα, ανωτίες, συγγενή σύνδρομα περί την διάπλαση, εγκαύματα, όγκους κ.α.

Με πρωτοβουλία μας, 2 παιδιά με σοβαρά προβλήματα επελέγησαν για να διακομισθούν στο Νοσοκομείο Υγεία και να τους προσφερθούν ιατρικές υπηρεσίες αφιλοκερδώς.

Παράλληλα και όσο επέτρεπαν οι εκεί συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν επί τόπου πολλές μικροεπεμβάσεις, ιατρικές πράξεις και θεραπείες δεκάδων παιδιών σε τοπικά Νοσοκομεία και κλινικές.

Τέλος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κινσάσα έγιναν επιστημονικές διαλέξεις και επίδειξη τεχνικών στους γιατρούς του νοσοκομείου.

Η επίσκεψή μας έτυχε επίσημης υποδοχής από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι τοπικές αρχές εκτίμησαν αφάνταστα την συνεισφορά μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό μας δεξιώθηκε μαζί με την αποστολή της ελληνικής πρεσβείας και η καρδιά της άλλοτε μεγάλης σε αριθμό τοπικής ελληνικής κοινότητας ξαναχτύπησε δυνατά.

Με την επιστροφή μας δεχτήκαμε συγχαρητήρια επιστολή τόσο από την Ελληνική Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας μας

2. Ο Δρ. Παρασκευάς Κοντοές και η ιδιαίτερη ιστορία ενός νέου αγοριού που ύστερα από πολλαπλά εγκαύματα ολικού πάχους στο πρόσωπο, αφιλοκερδώς και ύστερα από πολλές επεμβάσεις του άλλαξε την ζωή και του έδωσε το δικαίωμα να μπορεί να ζει ξανά χωρίς να φοράει την ειδική μάσκα που του κάλυπτε το πρόσωπο.